SAC calculation

General MacDive discussion, updates, etc.
Post Reply
gammarad
Posts: 2
Joined: Tue Oct 16, 2018 8:43 pm
Dive Computer: Suunto D6i

SAC calculation

Post by gammarad » Tue Oct 16, 2018 8:50 pm

The program reports SAC in units of volume/time, but it does not know the size of the tank. What am I missing here?
The possibilities I see are:
1) pressure units/time: does not require knowing the size of the tank, but requires manual adjustment to calculate duration over a particular tank based on that value.
2) quantity units/ time:
2a) volume unders standard temperature and pressure conditions: chemical standard
2b) kg / time: phisical standard.

Both values in 2) require knowing the size of the tank.

User avatar
nick
Site Admin
Posts: 4037
Joined: Sat Apr 12, 2008 8:33 am
Dive Computer: Shearwater Teric
Contact:

Re: SAC calculation

Post by nick » Wed Oct 17, 2018 3:06 am

It does know the size of the tank. Each gas mix has a Tank associated. You can see this in the Dive Inspector on the gases tab, when you select a gas.

See also File > Manage Tanks/Gases. Defaults are chosen for you unless you specify what you're actually using (or it can be read from your dive computer).

gammarad
Posts: 2
Joined: Tue Oct 16, 2018 8:43 pm
Dive Computer: Suunto D6i

Re: SAC calculation

Post by gammarad » Wed Oct 17, 2018 6:41 am

Oh, I see it now. Thanks.

Post Reply